14 Haziran 2012 Perşembe

itiraf domatesi bozduk düzeltmeye çalışacağız








İtiraf: Domatesi bozduk düzeltmeye çalışacağız.


BBC’nin haberine göre 1990'ların başında, Flavr Savr adlı, genetik yapısıyla oynanmış domatesin gen dizilimi yanlış yapıldığı için yeniden yapılarak tat sorunu çözülecekmiş. Piyasadaki ürünlerin kalitesizliğini kabul eden Profesör Seymour; evde üretilen domateslerdeki bulunmaz tadın GDO’lu domateste de olması için çalıştıklarını söylemiş.


DOMATESLERİ ADECE RAF ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN DEĞİŞTİRDİK


1990'larda domates endüstrisinin değişme amacını açıklayan Nottingham Üniversitesi'nden Professor Graham Seymour; “genlerin değiştirilmesinin amacı domateslerin ömrünü uzatmaktı” diyor.


Allah’ın yarattığı fıtratı değiştirmek için 14 farklı ülkeden 300 kişinin çalıştığını belirten Prof. Seymour; Domatesin genomunun başarıyla dizilenmesinin senede 30 ile 40 milyar dolar cirosu olan bir endüstriyi değiştireceğini belirtiyor.


LEZZET’EN VAZGEÇMEM DİYENLERE GDO’LU SÖZDE LEZZETLER GELİYOR


“Genom artık elimizde olduğundan tadı kontrol eden genler domatesin ömrünü kontrol eden genlerden ayrı tutulabilecek” diyen Seymour "yakın zamanda hem uzun zaman dayanabilecek, hem de oldukça koyu bir kırmızı renkte olabilecek domateslerin bitkisel kimyasallarla dolu ve çok lezzetli olacağını" iddia ediyor.


Grubun diğer bir üyesi olan ve Londra'daki Imperial College'da çalışan Dr Gerard Bishop ise "Verim çoğu üretim stratejisinin arkasındaki tetikleyici faktör oldu; şimdi üzerinde yoğunlaşılan faktör ise tat. Artık çeşitleri daha hızlı üretebilme şansına sahip olmamız, tam da üretmek istediğimiz çeşitleri kusursuzca yetiştirmek için yetkin teknikler sağlayacak" diyor.


YENİ GDO’LU DOMATESLER YAKINDA RAFLARDA OLACAK


Profesör Seymour'a göre bu çeşitler çok yakın bir zamanda marketlerde satılmaya başlamış olacak.


Seymour, "Ben sadece birkaç firmayla çalışıyorum ama bu bazı yeni özellikleri kullanacaklarını biliyorum. Ama bütün domates yetiştirme firmaları yakında bu özelliklerin kullanımını benimseyecek, bu nedenle önümüzdeki 3 ile 5 sene arasında yeni ürünler görmeye hazır olun" dedi.


ARTIK ÜRÜN GENİYLE HERKES OYNAYABİLECEK


Ancak domates genomunun yayınlanması, bundan böyle meyvelerin genetik dizilişleriyle daha kolay oynanabileceği kaygılarını artırabilir.


1990'ların başında, Flavr Savr adlı, genetik yapısıyla oynanmış domates ilk GDO'lu bitkisel ürün ruhsatı verilerek tüketime sunulmuştu.


FITRATI BOZACAĞIZ


şu anda yaygın olarak kullanılan tekniklerle üretim yapılmasının daha olası olduğunu söyleyen Seymour; "Genom dizilişi yabani çeşitleri hedef alarak onları olabildiğince etkili bir şekilde işlenmiş ürünler haline getirmemizi sağlıyor" diyor.


FLAVR SAVR DOMATES NEDİR?


“Flavr Savr”, ilk üretilen GDO’lu domatesti. 20 denekten 4 tanesinde mide lezyonları görüldü. İngiltere’de Macar asıllı bilimadamı Arpad Footsay, fareler üzerinde “GDO’lu patates” denemeleri yaptı. Ve tüm farelerin, kan yapılarında, sindirim sistemlerinde bozulma, bağışıklık sistemlerinde çökme gibi olumsuzluklarla karşılaştı. Vücudumuzdaki bağışıklık sistemini zayıflatarak kansere yol açabilir.


gıda hareketi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yüksekten bakar ise Gönül yüksekte gezer, dem-be-dem yoldan azar, Dış yüzüne o sızar,içinde ne var ise...

Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler...