3 Şubat 2011 Perşembe

ayaş kaplıcaları ve faydaları

uzun yıllardır her yıl düzenli olarak geliyorum çok yararlanıyoruz dostlarımızada tavsiye ediyoruz















Ayaş İçmece ve Kaplıcaları, Ankaraya 83 km, Ayaş'a 23 km mesafede Ayaş-Beypazarı yolundan 3 km içeride huzurun ve oksijenin bol olduğu bir şifa cennetidir.






Başkent Ankara’nın batısında, tarihi İpek Yolu üzerinde, Ankara’ya 45 dakikalık mesafededir. Bilinen tarihi 2000 sene öncesine dayanır. Kuruluş yılı 1892 olan işletmemiz Ayaş İçmece ve Kaplıcaları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon A.Ş. ismi ile halen faaliyetini sürdürmektedir.Tesisimiz, huzurun ve oksijenin bol olduğu, tarih ile doğanın iç içe girdiği, 800 yatak kapasiteli, şifalı kaplıcaları, kapalı yüzme havuzu, Türk hamamı, sauna, kondisyon salonu, 80 Kişilik Toplantı Salonu, restoran, market, çay ve dinlenme salonu ile standart odalarında yarım küvet, wc, televizyon, mini buzdolabı, saç kurutma makinesi bulunan çok özel bir şifa cennetidir.






Sayıları 1500’e ulaşan termal suları ile ünlü Anadolu topraklarında 1892 yılından bu yana hizmet veren merkezimiz, Sağlık Bakanlığınca verilen hem içme, hem de kaplıca merkezi ruhsatlı ilk tesistir. İçme ve banyo olarak kullanılan şifalı su adeta her derde devadır.






Stresli gündelik hayat, zor çalışma koşulları, kirli ve gürültülü şehir atmosferi, hepimizi yıpratıyor. Huzurlu ve sağlıklı yaşam reçetesi olarak biz sizlere, yeşillikler içerisinde bol oksijenli bir atmosferde, senede en az üç gün olmak üzere Ayaş İçmece ve Kaplıcaları SPA’yı öneriyoruz.






Tarihin çok eski derinliklerinden bugüne kadar şifalı etkileri bilinerek insanlar tarafından kullanılan Ayaş içmece ve kaplıca suyu, sıcaklığı, radyoaktivitesi ve içerisindeki mineraller bakımından dünyaca ünlü Avrupa’daki Karlovy Vary suyunun benzeridir. İçme olarak dünyada bu özelliklere sahip üçüncü bir su yoktur. Banyo olarak da şifalı etkisi bakımından yurdumuzda bulunan diğer sıcak kaplıca sularının başında yer alır. Toplam Mineralizasyon 10038,9 mg/ lt.


































Doktor Görüşleri














* Şifa kaynağımızdan daha fazla bilgilenmeniz için suyun içme ve banyo olarak kullanılması hakkında sizlere uzman doktorumuzun önerilerini sunmak istiyoruz.






İÇMECE OLARAK FAYDALARI






Mide bağırsak ve karaciğer tembelliklerine iyi gelir. Bu organları faaliyete geçirir.






Safra kesesi taş ve kumlarını böbrek taş ve kumlarını döker.






İdrar yolları iltihaplarını tedavi eder.






Mide ve bağırsakları solucan, şerit ve kıl kurdundan temizler. Bunları dışarı atar.






Hazımsızlığı, ağız kurumasını ve müzmin kabızlığı önler, iştahı açar.






Nedeni bilinmeyen baş ağrılarını giderir. Kanda bulunan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.






KAPLICA OLARAK FAYDALARI






Romatizma, Lumbago, Siyatik, Nevralji, Nevrit, Polinevrit, Kadın Hastalıkları, Kırık ve çıkıklardan sonraki mafsal yapışıklıklarında, havuz banyosu en uygun tedavidir.






Ayrıca hiçbir rahatsızlığı olmayanların bile senede bir defa içme kürü yapmaları çok faydalıdır. İnsan vücudu yaşadığı sürece organizmada biriken zehirli maddeleri idrar, dışkı, ter, safra, tükürük bezleri ve buna benzer boşaltım yolları ile dışarı atar. Zamanla bu zehirlerin tam olarak dışarı atılması güçleşir, organlar tembelleşir ve zehirli maddeler vücutta birikip artmaya başlar.






Fazla yiyip içme, alkollü içkiler, sigara, zehirli maddeler ve bozuk gıdalar, devamlı büro hayatı ve vücudun hareketsiz kalması, uzun süre kapalı ve havasız yerde yaşamak, zihin yorgunluğu, uykusuzluk, uzun süreli gürültülü şehir hayatının verdiği iç sıkıntısı, yorucu iş hayatı, büyük şehirlerin pis havası, otomobil eksozlarından ve kalorifer bacalarından çıkan zehirli gazlar, fabrika ve sanayi bölgelerindeki zehirli maddeler, gazlar, zehirli boyalar. Vücutta zehirli madde birikmesinde büyük rol oynarlar. İşte bu suyu içen kimselerde birikmiş olan bu zehirli maddeler idrar, dışkı, ter, safra vesaire gibi yollardan kolayca dışarıya atılırlar.






Böyle hallerde bu su içme olarak en tabii şifa kaynağıdır. Zira suyun tıbben tespit edilen en önemli tesirlerinden birisi vücuttaki bütün boşaltım organlarını faaliyete geçirmesidir. Ayrıca radyoaktif tesiri de buna eklenerek hücrelerin canlılığını arttırmaktadır. Su idrarı çoğaltır. Bağırsağı kolayca boşaltır. Safra ifrazatını arttırır. Karaciğer hücre faaliyetini arttırır. Bol terleme sağlar. Tükürük ifrazını arttırır. Hormon ifrazını ve cinsel kudreti arttırır.






**Bilindiği gibi ülkemiz bir kaplıca cennetidir. Ülkemizin hemen her yerinde sıcak ve soğuk sular yüzyıllardır kaplıca ve içmece olarak kullanılmaktadır. Ancak bunların pek az Sağlık Bakanlığı normlarına uygun işletmelerdir.






İçmece olarak ise biz Sağlık Bakanlığı ‘nın ruhsat verdiği tek içmece Ayaş içmece ve Kaplıcalarıdır. Hemen her kaplıcada içme kürü de uygulanmakta ancak bunların içeriği bilinmediği için, yani kimyasal analizleri bilinmediği için, uzun dönemde insan sağlığına risk teşkil etmektedir.






Genel sağlık ve stresin giderilmesi, toksinlerin atılması için kaplıca ve içmecenin birbirini desteklemesi daha iyi sonuç almak için önemlidir.






Ayaş İçmece ve Kaplıcaları zengin mineral yapısı nedeniyle(toplam mineral konsantrasyonu 9348 )emsalleriyle kıyaslanmayacak özellikler taşır. Kas iskelet sistemi hastalıklarında aşırı zorlama sonucu oluşan fonksiyon bozukluklarında ve hasarlarda, fibromiyalji, artrit ve artrozlarda tedaviyi tamamlayıcı etkisi vardır. Strese bağlı kas hastalıklarının nekahet devresinde kas ve eklemlerin güçlendirilmesinde egzersizlerle birlikte uygulandığında çok iyi sonuçlar alınmaktadır.






Kaplıca kürleri sağlıklı kişiler ve sporcularda günün getirdiği sıkıntı ve stresin giderilmesinde suyun zengin Mineralizasyon yapısı dolayısıyla kasları yumuşatıcı ve dolaşımı hızlandırıcı etkisiyle rahatlatıcı etkisi yaratmakta, bireyler yeniden enerji kazanmış olarak günlük yaşantılarına devam etmektedirler.






İçmece kürü olarak günde dört bardak içilmesi (bir litre) metabolizmayı hızlandırıcı, toksinleri uzaklaştırıcı etkisi ile doğal doping özelliği taşır. Küre üç gün devam edilmesi genel bir zindelik yanında mide-bağırsak sistemini rahatlatmaktadır. Ayrıca organların düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır.






Kabızlık için sabah aç karna bir saat içinde üç dört litre su içilmesi halinde laksatif etki ile boşalma sağlanmaktadır. Bu kullanım şekli halkımız arasında yüzyıllardır yaygın biçimde uygulanmaktadır.






Böbrek taşı, safra taşı, safra çamuru gibi rahatsızlıklar için saatte iki bardak şeklince içilip içilen suyun kana karışması oradan tüm vücuda yayılması, dolayısıyla istenilen bölgelere kanla ulaşması beklenmektedir. Bu küre sonuç alana kadar (ortalama üç ila beş gün) devam etmek gerekir.






Karaciğer tembelliği, mide-bağırsak tembelliği, spastik kolon gibi hastalıklarda da yavaş yavaş içilip suyun kana karışması beklenmelidir. İçilen su yaklaşık doksan gün vücudumuzda kaldığı için uzun vadeli etki de söz konusudur. Bu şekilde üç beş günlük kürler uygulanmalıdır.






Parazitler için de kaplıca suyu oldukça faydalıdır. Tıbbi yöntemle vücuttan uzaklaştırılamayan parazitlerin sabah aç karna yoğun bir şekilde saatte üç dört litre olacak şekilde içilmeli, laksatif etki ile parazitler atıldıktan sonra saatte bir litre olarak devam edilmelidir.






Cilt hastalıkları için de içmece kürü günde dört bardak içilmesi cilt sağlığı için yeterlidir.






* Fizik Tedavi Uz. Dr. Ali İhsan BAL






** Gazi Üniversitesi Mediko Başhekim Yrd. Dr. Efgan KORGAL,






Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Öğretim Görevlileri






Yrd.Doç.Dr. İlyas OKAN, Yrd.Doç.Dr. Seyfi SAVAŞ






1 yorum:

  1. Buralar bizim oralar. Ne güzel anlatmışsınız. Emeğinize sağlık.Gidip görmeyen varsa mutlaka gitmeli diye düşünüyorum.

    sevgiler.

    YanıtlaSil

Yüksekten bakar ise Gönül yüksekte gezer, dem-be-dem yoldan azar, Dış yüzüne o sızar,içinde ne var ise...

Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler...