14 Kasım 2010 Pazar

MUTLU BAYRAMALAR




Bir anlamlı söz vardır, “bayramsa bayramın mübarek olsun” diye. Elbette bayramların eğlence boyutu vardır. Bayram adı üzerinde sevinç günleridir. Peyki, herkes sevinebilir mi? Hiç bayramda sevinemeyen insanları düşündük mü?


Çocuğuna elbise veya ayakkabı alamayan bir baba, bayram geldi diye sevinebilir mi? Bir sene evvel kestiği halde bu yıl para bulup kurban kesememişse o insan sevinebilir mi? Bu halet-i ruhiyedeki insanların birçoğu komşumuzdur, eşimizdir, dostumuzdur, akrabamız, hatta kardeşimizdir. İşte hali vakti yerinde olanlar, bu tür insanların da sevinmesini sağlamalıdır. Kendi çocuğuna elbise alabilen bir insan, bir fakir komşunun çocuğuna da alabilmeli, bir çocuğu ve onun ana-babasını sevindirmelidir. Yine kurban alabilen bir zengin kardeşimiz, alamayan bir fakire de kurban alıp onun da kesmesini sağlamalıdır. Fazilet, sevap, insanlık, cömertlik, Müslümanlık bu günlerde belli olur.


Kurban bayramında hepimiz bir imtihan içerisindeyiz. Bu günlerde bencillikten, nemelazımcılıktan sıyrılmalıyız. Göstermeden, onur kırmadan, yanı başımızdaki bir fakirin, bir yetim evinin sevinmesine vesile olmalıyız. Fakir ve yetim evleri de kibir ve gururu bir kenara bırakıp gelen ikramları reddetmemelidir. Çünkü kurban, Allah’ın biz kullarına toptan bir et ziyafeti, bir azık paylaşımıdır.


Yine düşünmeye devam edelim. Irak’ta, Filistin’de, Afganistan’da, Pakistan’da silah ve bomba seslerinin ortasında, üstelik deprem felaketi yaşamış ve evsiz barksız kalmış insanlar nasıl sevinsin? Bayramda onlara da dua etmeyi unutmayalım. Oralara da kurban gönderme imkanı varsa gönderelim.


Bayramları dini ve manevi boyutundan soyutlayıp tatil günleri olarak düşünenler de vardır. Hatta boyalı basının bazı kalemşörleri, Kurban Bayramına et bayramı, Ramazan Bayramına şeker bayramı diyerek bayramların ismini değiştirerek kullandıklarını görürüz. Bunun altında bayramların içini boşaltmak alaya ve hafife almak niyeti vardır, dinden soyutlamak ve soğutmak maksadı vardır. Dinin güzelliklerini örtme düşüncesi vardır.


Bayramların anlamını bir kez daha düşünelim. Büyüklerimizin duasını alalım, küçüklerimizi sevindirelim, küsler barışsın, herkes iyilikte yarışsın. Bayramlar, toplumda oluşan siyasi gerilimin bitmesine vesile olsun.


Evet, bayramlar içi boş eğlence günleri değildir. Yardımlaşma, dayanışma, ziyaretleşme, kaynaşma, görüşme, barışma günleridir. Kurban, fitre, zekat vb. maddi yardımlar kardeşliğe götüren vesilelerdir. Kurbanlarınızı Allah kabul etsin ve nice bayramlarda dahi bizleri buluştursun. Allah’a emanet olun.


3 yorum:

  1. Selam,Kurban Bayramınız Kutlu olsun.
    Sevdiklerinizle birlikte hayırlı bayramlara inşallah...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Inanin ki bayrami internet alemiyle biraz olsun yasicam galiba, bu beni mutlu ediyor sizlerede mutlu guzel bayramlar.

    YanıtlaSil
  3. S.a Ağzınızı, ruhunuzu ve çevrenizi tadlandıran,
    mutlu, umutlu, bereketli bir bayram dilerim...
    Hayirli Bayramlar =)

    YanıtlaSil

Yüksekten bakar ise Gönül yüksekte gezer, dem-be-dem yoldan azar, Dış yüzüne o sızar,içinde ne var ise...

Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler...